Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Czekoladowa gryczanka na mleku https://mlecznakuchnia.pl/czekoladowa-gryczanka-na-mleku/ |
Odmierzoną ilość mleka wlej do małego garnka. Daktyle drobno pokrój i dodaj do mleka. Na chwilę odstaw.
Kaszę gryczaną dokładnie wypłucz w zimnej wodzie (na sitku pod bieżącą wodą albo w naczyniu, zmieniając wodę na nową kilka razy do czasu, aż woda po płukaniu będzie czysta). Na koniec kaszę zanurz na chwilę we wrzątku i odsącz na sitku.
Mleko z daktylami podgrzewaj na małej mocy palnika, aż do zagotowania. Dodaj opłukaną kaszę, zamieszaj i przykryj garnek pokrywką. Gotuj na minimalnej mocy palnika przez około 14-15 minut. Mieszaj od czasu do czasu. W tym czasie kasza powinna wchłonąć większość mleka. Jeśli kasza wchłonie całe mleko wcześniej, dodaj jeszcze 1 lub 2 łyżki mleka albo wody, by się nie przypaliła.
W czasie, kiedy kasza się gotuje przygotuj jabłko - 120 g (3/4 porcji) obierz i pokrój w grubszą kostkę lub zetrzyj na tarce jarzynowej. Po upływie wskazanego w poprzednim kroku czasu, dodaj je do gotującej się kaszy i dalej gotuj jeszcze przez około 4-5 minuty, często mieszając. W tym czasie kasza powinna już stać się miękka.
Pozostałej części jabłka nie obieraj, pokrój w plasterki i pozostaw do dekoracji.
Tuż przed końcem gotowania do gryczanki dodaj pokrojone orzechy włoskie, kakao i szczyptę kardamonu. Całość gotuj jeszcze tylko przez minutę.
Gotową gryczankę przełóż do miseczki. Na wierzchu dekoracyjnie ułóż pozostałą część jabłka oraz borówki. Gryczanka najsmaczniejsza jest na ciepło, tuż po przygotowaniu, ale można ją zjeść także na zimno.