Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Zupa rybna gotowana na mleku
https://mlecznakuchnia.pl/zupa-rybna-gotowana-na-mleku/

Zupa rybna gotowana na mleku

autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk

skladniki:

Dodatkowo do podania:

krótki opis:

Zupa rybna to świetny pomysł na ciepłą kolację, po aktywnym dniu. A jeśli nie potrzebujesz aż tyle kalorii (np. jeśli się odchudzasz), możesz zjeść ją nawet na obiad. Jest pyszna, zdrowa, gęsta i bardzo sycąca. Przepełniona kawałkami warzyw i morskich ryb. Mleko nadaje jej delikatności, a koperek aromatu. Dodane do zupy ziemniaki możesz zastąpić niewielką ilością klusek kładzionych, zacierek albo drobnego makaronu jajecznego. Każdy z tych dodatków doskonale urozmaici zupę i nada jej wyjątkowego charakteru. Tuż przed podaniem dodaj jeszcze kleks kwaśnej śmietany lub gęstego naturalnego jogurtu. Spróbuj koniecznie. Pycha!

porada dietetyka:

Krok 1

Ryby i mleko wyjmij z lodówki, by przed dodaniem do zupy trochę się ociepliły.
Marchew, selera i ziemniaki umyj i obierz. Ziemniaki pokrój w ćwierćplastry lub grubą kostkę, marchew w plasterki, a selera w drobną kosteczkę. Łodygę selera naciowego umyj, obierz z włókien i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Krok 2

Na patelni rozgrzej olej i na średniej mocy palnika podsmażaj na nim pokrojoną cebulę, przez około 4-5 minut. Dodaj pokrojoną marchewkę i selera i razem smaż jeszcze kolejne 4-5 minut. Obrany ząbek czosnku pokrój drobno, dodaj do warzyw i całość smaż jeszcze minutę.

Krok 3

W garnku zagotuj wywar rybny lub warzywny i przełóż do niego podsmażone warzywa. Dodaj pokrojone ziemniaki, listki laurowe, ziele angielskie i dopraw solą. Całość gotuj ok. 6-8 minut, zależnie od tego, jak duże są kawałki ziemniaków – im większe, tym więcej czasu potrzebują. Dodaj pokrojonego selera naciowego i razem gotuj jeszcze około 2-3 minuty.

Krok 4

Mleko przed dodaniem do zupy zahartuj tzn. wlej do większego kubka lub naczynia i powoli dolewaj do niego kilka łyżek gorącej zupy, mieszając energicznie. Zawartość kubka przelej z powrotem do garnka z zupą, cały czas delikatnie mieszając. Całość gotuj kolejne 3-5 minut.

Krok 5

Filety łososia i dorsza pokrój na kilka kawałków i dodaj do zupy. Gotuj 3-5 minut, zależnie od wielkości kawałków ryby, im mniejsze tym krócej. Zupę dopraw do smaku sosem rybnym, gałką muszkatołową, pieprzem i solą.

Krok 6

Zupę nalej na talerz i dodaj dużo świeżo pokrojonego koperku. Jeśli lubisz, możesz dodać też odrobinę soku z cytryny. Na koniec dodaj jeszcze kleks śmietany.