Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Zupa rybna gotowana na mleku https://mlecznakuchnia.pl/zupa-rybna-gotowana-na-mleku/ |
Ryby i mleko wyjmij z lodówki, by przed dodaniem do zupy trochę się ociepliły.
Marchew, selera i ziemniaki umyj i obierz. Ziemniaki pokrój w ćwierćplastry lub grubą kostkę, marchew w plasterki, a selera w drobną kosteczkę. Łodygę selera naciowego umyj, obierz z włókien i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej olej i na średniej mocy palnika podsmażaj na nim pokrojoną cebulę, przez około 4-5 minut. Dodaj pokrojoną marchewkę i selera i razem smaż jeszcze kolejne 4-5 minut. Obrany ząbek czosnku pokrój drobno, dodaj do warzyw i całość smaż jeszcze minutę.
W garnku zagotuj wywar rybny lub warzywny i przełóż do niego podsmażone warzywa. Dodaj pokrojone ziemniaki, listki laurowe, ziele angielskie i dopraw solą. Całość gotuj ok. 6-8 minut, zależnie od tego, jak duże są kawałki ziemniaków – im większe, tym więcej czasu potrzebują. Dodaj pokrojonego selera naciowego i razem gotuj jeszcze około 2-3 minuty.
Mleko przed dodaniem do zupy zahartuj tzn. wlej do większego kubka lub naczynia i powoli dolewaj do niego kilka łyżek gorącej zupy, mieszając energicznie. Zawartość kubka przelej z powrotem do garnka z zupą, cały czas delikatnie mieszając. Całość gotuj kolejne 3-5 minut.
Filety łososia i dorsza pokrój na kilka kawałków i dodaj do zupy. Gotuj 3-5 minut, zależnie od wielkości kawałków ryby, im mniejsze tym krócej. Zupę dopraw do smaku sosem rybnym, gałką muszkatołową, pieprzem i solą.
Zupę nalej na talerz i dodaj dużo świeżo pokrojonego koperku. Jeśli lubisz, możesz dodać też odrobinę soku z cytryny. Na koniec dodaj jeszcze kleks śmietany.