Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Zupa krem z pomidorów i soczewicy https://mlecznakuchnia.pl/zupa-krem-z-pomidorow-i-soczewicy/ |
Cebulę pokrój w kostkę. W garnku, w którym będziesz gotować zupę rozgrzej olej i na niewielkiej mocy palnika podsmaż na nim cebulę, aż się zeszkli – zwykle zajmuje to ok. 7-8 minut.
Gdy cebula się smaży przygotuj soczewicę – przesyp ją na sitko o bardzo drobnych oczkach i dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą. Płucz do czasu, aż woda po płukaniu będzie czysta. Odstaw do odsączenia.
Czosnek i papryczkę chili drobno pokrój i dodaj do garnka z podsmażoną cebulą. Smaż 1 minutę i uważaj, by czosnek się nie przypalił. Dodaj opłukaną wcześniej soczewicę i smaż razem jeszcze 1-2 minuty, cały czas mieszając. Całość zalej bardzo gorącym wywarem warzywnym lub w ostateczności wodą, dodaj trochę soli i gotuj pod przykryciem, na niedużej mocy palnika przez 10 minut, aż soczewica będzie miękka. Zamieszaj co kilka minut.
Do soczewicy dodaj pomidory z puszki oraz suszone oregano. Dla złamania kwaśnego smaku pomidorów (zwłaszcza jeśli używasz pomidorów z puszki) do zupy możesz dodać szczyptę cukru. Zupę gotuj jeszcze ok. 3-4 minuty, a następnie wykorzystując ręczny blender zmiksuj całość dokładnie, aż powstanie krem o jednolitej konsystencji. Po miksowaniu zupę dopraw do smaku i gotuj jeszcze 1-2 minuty.
Zupę przelej na talerze lub do miseczek. Na powierzchni ułóż kawałki mozzarelli – nie musisz jej kroić, możesz ją po prostu porwać palcami na małe kawałki. Udekoruj listkami świeżej bazylii i od razu podawaj.