Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Zupa krem kalafiorowy z mlekiem i cheddarem https://mlecznakuchnia.pl/zupa-krem-kalafiorowy-z-mlekiem-i-cheddarem/ |
Kilka godzin wcześniej wyjmij krewetki z zamrażalnika, by zdążyły się rozmrozić (najlepiej rozmrażać je przez dłuższy czas w lodówce). Po rozmrożeniu krewetki oczyść (usuń pancerz i jelito), opłucz pod zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem.
1-2 ząbki czosnku rozetrzyj z odrobiną soli na gładką pastę i przełóż do miseczki. Dodaj trochę posiekanej drobno natki pietruszki, sok z 1/4 cytryny oraz 1/2 łyżeczki oleju. Całość dokładnie wymieszaj, dodaj oczyszczone krewetki i dokładnie wetrzyj w nie marynatę. Miseczkę przykryj pokrywką lub folią spożywczą i wstaw do lodówki na czas przygotowania zupy.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzej 1 łyżeczkę oleju. Dodaj pokrojoną cebulę i na średniej mocy palnika podsmażaj ją przez około 6 minut, aż się zeszkli. Mieszaj od czasu do czasu i uważaj, by się nie przypaliła.
W czasie smażenia cebuli umyj kalafiora i podziel go na małe różyczki lub pokrój na niewielkie kawałki. Ząbki czosnku obierz i drobno posiekaj.
Gdy cebula się już zeszkli do garnka dodaj rozdrobnionego kalafiora i razem smaż jeszcze przez 4-5 minut, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec dodaj pokrojone ząbki czosnku i smaż jeszcze 1-1,5 minuty.
Warzywa w garnku zalej wodą lub wywarem warzywnym. Dodaj też mleko i odrobinę posól. Zupę doprowadź do wrzenia i na małej mocy palnika gotuj przez około 15 minut, aż kalafior będzie miękki(im mniejsze kawałki kalafiora, tym krótszego czasu gotowania wymagać będzie zupa). Tuż przed końcem gotowania do zupy dodaj suszony tymianek oraz niewielką ilość łagodnego curry.
Garnek zdejmij z kuchenki. Zupę dokładnie zmiksuj ręcznym blenderem tak, by powstał krem o jednolitej, gładkiej konsystencji. Jeśli zupa już na tym etapie jest zbyt gęsta, możesz dodać trochę więcej wody.
Ser cheddar zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodawaj do zupy małymi partiami. Po dodaniu każdej partii całość dokładnie wymieszaj tak, by ser całkowicie się rozpuścił. Dopiero wtedy dodaj kolejną partię. I kolejną. Na koniec do zupy dodaj odrobinę musztardy i całość dopraw do smaku gałką muszkatołową, pieprzem cytrynowym (lub białym) oraz solą.
Tuż przed podaniem przygotuj szaszłyki z krewetek. Zamarynowane wcześniej krewetki nabij na patyczki do szaszłyków (tak jak na zdjęciu). Szaszłyki połóż na rozgrzanej patelni grillowej i smaż po ok. 2 minuty z każdej strony, aż krewetki staną się różowe.
Gorącą zupę nałóż na talerze lub wlej do miseczek. Udekoruj grzankami i natką pietruszki. Do każdej porcji podaj szaszłyk z krewetkami (krewetki możesz dodatkowo skropić kilkoma kroplami soku z cytryny).