Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Zapiekanka ziemniaczana
https://mlecznakuchnia.pl/zapiekanka-ziemniaczana/

Zapiekanka ziemniaczana

autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk

skladniki:

Dodatkowo: przygotuj prostokątną formę do zapiekania o wymiarach ok. 29 x 16 cm

krótki opis:

Pyszna i sycąca zapiekanka ziemniaczana. Klasyczne połączenie dorsza, pora i ziemniaków, ale w niecodziennej odsłonie. Taka zapiekana to rewelacyjna propozycja dla osób, które kochają ryby. Ale nie tylko. Bo w tej postaci dorsza łatwiej przemycić też do diety osób, które ryby jedzą tylko z rozsądku. Dorsz jest tu wyjątkowo soczysty, a ziemniaki gotowane w mleku i słodkiej śmietance nabierają delikatności i wykwintnego charakteru. Na samej górze jeszcze odrobina roztopionego żółtego sera. To świetne danie na obiad w wolny dzień, ale jeśli ukroisz mniejszy kawałek możesz je też zjeść na kolację. Ale uważaj, bo naprawdę trudno się powstrzymać przed nałożeniem kolejnego kawałka na talerz…

porada dietetyka:

Krok 1

Dorsza wyjmij z lodówki, by trochę się ocieplił przed pieczeniem. Możesz go pokroić na mniejsze kawałki, zwłaszcza jeśli używasz polędwicy, a nie cienkich filetów. By dorsz dobrze się upiekł, warstwa ryby powinna mieć nie więcej niż ok. 2 cm grubości. Dopraw dorsza odrobiną soli i pieprzem cytrynowym. Odstaw na kilka minut.

Krok 2

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na bardzo cienkie plasterki, najlepiej grubości ok. 2-3 mm - im cieńsze tym lepiej. Do tej czynności dobrze jest użyć mandoliny do warzyw albo robota kuchennego z odpowiednią przystawką – to pomoże zaoszczędzić sporo czasu. Mleko oraz śmietankę wlej do garnka trochę podgrzej do temperatury trochę wyższej niż pokojowa. Dopraw solą, białym pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Dodaj pokrojone ziemniaki oraz 1-2 drobno pokrojone ząbki czosnku. Delikatnie, ale dokładnie wymieszaj, by plasterki nie były posklejane i aby każdy plasterek był otoczony mlekiem. Całość podgrzewaj kilka minut na małym ogniu, aż do zagotowania i następnie gotuj jeszcze około 6-8 minut, aż ziemniaki będą dość miękkie. Uważaj, by ich nie rozgotować i aby mleko nie wykipiało. Mieszaj od czasu do czasu.

Krok 3

Piekarnik rozgrzej do 180 ⁰C (termoobieg) lub do 200 ⁰C, jeśli nie masz termoobiegu.

Oczyszczonego pora przekrój wzdłuż na pół, a następnie pokrój na cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojonego pora, do czasu, aż zmięknie (ok. 8-10 minut). Dopraw solą i na minutę przed końcem smażenia dodaj 1 pokrojony drobno ząbek czosnku.

Krok 4

Prostokątną formę do zapiekania posmaruj cienko odrobiną masła. Ugotowane ziemniaki wyjmij z garnka łyżką cedzakową, oddzielając je od śmietanki i mleka. Pierwszą połowę ziemniaków ułóż na dnie naczynia do zapiekania.

Krok 5

Mieszaninę śmietanki i mleka, w której gotowały się ziemniaki dodaj do pora na patelni. Dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku, chwilę razem podgrzewaj. Połowę tak powstałego sosu ułóż na warstwie ziemniaków w naczyniu żaroodpornym. Na porach ułóż dorsza, a na nim drugą porcję sosu porowego. Na koniec ułóż drugą warstwę ziemniaków. Zapiekankę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut.

Krok 6

Po tym czasie zapiekankę posyp żółtym serem startym na drobnych oczkach tarki i ponownie wstaw do piekarnika. Zapiekaj jeszcze około 10 minut, aż cały ser się roztopi. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na przynajmniej 5 minut, by odpoczęła. Zapiekanka bardzo dobrze smakuje zaraz po przyrządzeniu, ale jeszcze lepsza jest odgrzana w piekarniku na drugi dzień.