Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Zapiekanka ziemniaczana https://mlecznakuchnia.pl/zapiekanka-ziemniaczana/ |
Dorsza wyjmij z lodówki, by trochę się ocieplił przed pieczeniem. Możesz go pokroić na mniejsze kawałki, zwłaszcza jeśli używasz polędwicy, a nie cienkich filetów. By dorsz dobrze się upiekł, warstwa ryby powinna mieć nie więcej niż ok. 2 cm grubości. Dopraw dorsza odrobiną soli i pieprzem cytrynowym. Odstaw na kilka minut.
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na bardzo cienkie plasterki, najlepiej grubości ok. 2-3 mm - im cieńsze tym lepiej. Do tej czynności dobrze jest użyć mandoliny do warzyw albo robota kuchennego z odpowiednią przystawką – to pomoże zaoszczędzić sporo czasu. Mleko oraz śmietankę wlej do garnka trochę podgrzej do temperatury trochę wyższej niż pokojowa. Dopraw solą, białym pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Dodaj pokrojone ziemniaki oraz 1-2 drobno pokrojone ząbki czosnku. Delikatnie, ale dokładnie wymieszaj, by plasterki nie były posklejane i aby każdy plasterek był otoczony mlekiem. Całość podgrzewaj kilka minut na małym ogniu, aż do zagotowania i następnie gotuj jeszcze około 6-8 minut, aż ziemniaki będą dość miękkie. Uważaj, by ich nie rozgotować i aby mleko nie wykipiało. Mieszaj od czasu do czasu.
Piekarnik rozgrzej do 180 ⁰C (termoobieg) lub do 200 ⁰C, jeśli nie masz termoobiegu.
Oczyszczonego pora przekrój wzdłuż na pół, a następnie pokrój na cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojonego pora, do czasu, aż zmięknie (ok. 8-10 minut). Dopraw solą i na minutę przed końcem smażenia dodaj 1 pokrojony drobno ząbek czosnku.
Prostokątną formę do zapiekania posmaruj cienko odrobiną masła. Ugotowane ziemniaki wyjmij z garnka łyżką cedzakową, oddzielając je od śmietanki i mleka. Pierwszą połowę ziemniaków ułóż na dnie naczynia do zapiekania.
Mieszaninę śmietanki i mleka, w której gotowały się ziemniaki dodaj do pora na patelni. Dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku, chwilę razem podgrzewaj. Połowę tak powstałego sosu ułóż na warstwie ziemniaków w naczyniu żaroodpornym. Na porach ułóż dorsza, a na nim drugą porcję sosu porowego. Na koniec ułóż drugą warstwę ziemniaków. Zapiekankę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut.
Po tym czasie zapiekankę posyp żółtym serem startym na drobnych oczkach tarki i ponownie wstaw do piekarnika. Zapiekaj jeszcze około 10 minut, aż cały ser się roztopi. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na przynajmniej 5 minut, by odpoczęła. Zapiekanka bardzo dobrze smakuje zaraz po przyrządzeniu, ale jeszcze lepsza jest odgrzana w piekarniku na drugi dzień.