Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Zapiekana papryka faszerowana https://mlecznakuchnia.pl/zapiekana-papryka-faszerowana/ |
Śmietankę wyjmij z lodówki odrobinę wcześniej, by trochę się ociepliła. Filet z piersi kurczaka oczyść z błonek, zmiel w maszynce do mięsa i na kilka minut odstaw.
Kaszę gryczaną ugotuj w lekko osolonej wodzie (gotuj ją 2-3 minuty krócej niż wskazuje przepis na opakowaniu, zwykle wystarczy ok. 15 minut).
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę oleju i podsmaż na nim cebulę, aż się lekko zeszkli (ok. 6 minut). W czasie smażenia cebuli umyj i obierz marchew oraz seler korzeniowy, a następnie zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach. Ostrą papryczkę oraz obrane ząbki czosnku pokrój bardzo drobno.
Gdy cebula się zeszkli dodaj do niej pokrojony czosnek oraz ostrą papryczkę i dalej smaż przez niecałą minutę. Następnie dodaj startą marchew oraz seler i razem smaż jeszcze przez około 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu (warzywa powinny pozostać półtwarde). Podsmażone warzywa przełóż z patelni na talerz i na chwilę odstaw.
Na tę samą patelnię dodaj drugą łyżeczkę oleju, zwiększ moc palnika i dodaj mielone mięso. Smaż przez około 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu, aż białko się zetnie i mięso zmieni kolor. Mięso dopraw solą, kolorowym pieprzem oraz rozgniecionymi w moździerzu nasionami kminu rzymskiego i kolendry. Dodaj słodką śmietankę (powinna mieć temperaturę pokojową) i mieszając od czasu do czasu gotuj całość przez kolejne 3 minuty.
Do mięsa na patelni dodaj podsmażone wcześniej warzywa oraz passatę pomidorową i całość gotuj na sporej mocy palnika przez kolejne 5-7 minut, często mieszając, aż nadmiar płynu odparuje. Na koniec dodaj ugotowaną wcześniej kaszę gryczaną, łyżeczkę ziół prowansalskich i drobno pokrojone listki z 1 gałązki świeżego rozmarynu. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku słodką i ostrą mieloną papryką, solą oraz kolorowym pieprzem. Całość na chwilę odstaw.
Piekarnik rozgrzej do 200 0C (grzanie góra - dół). Papryki umyj i przekrój wzdłuż na połówki, delikatnie usuń gniazda nasienne. Do przygotowanego wcześniej farszu wbij 1 surowe jajko, całość dokładnie wymieszaj i farszem dokładnie wypełnij połówki papryk. Papryki ułóż w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na dno naczynia (blaszki) wlej odrobinę wody (dosłownie kilka łyżek) i piecz przez około 35 minut.
Ser mozzarella zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Upieczone papryki posyp obficie startą mozzarellą i zapiekaj jeszcze przez ok. 3-5 minut, aż ser się rozpuści. Podawaj od razu po upieczeniu.