Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Zapiekana papryka faszerowana
https://mlecznakuchnia.pl/zapiekana-papryka-faszerowana/

Zapiekana papryka faszerowana

autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk

skladniki:

_kazda_porcja_to1/2

krótki opis:

Papryka faszerowana mieloną piersią kurczaka, kaszą gryczaną i warzywami korzeniowymi to dobry pomysł na zdrowy, pełnowartościowy obiad dla całej rodziny lub dla gości. To danie kompleksowe, które możesz podawać bez żadnych dodatków. Jest sycącym źródłem wszystkich najważniejszych składników odżywczych – białek, tłuszczów, węglowodanów, błonnika pokarmowego, składników mineralnych i witamin. Dzięki dodaniu słodkiej śmietanki farsz jest delikatny, wilgotny i soczysty. A roztopiona na wierzchu mozzarella przyjemnie ciągnie się podczas jedzenia.

porada dietetyka:

Krok 1

Śmietankę wyjmij z lodówki odrobinę wcześniej, by trochę się ociepliła. Filet z piersi kurczaka oczyść z błonek, zmiel w maszynce do mięsa i na kilka minut odstaw.

Krok 2

Kaszę gryczaną ugotuj w lekko osolonej wodzie (gotuj ją 2-3 minuty krócej niż wskazuje przepis na opakowaniu, zwykle wystarczy ok. 15 minut).

Krok 3

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę oleju i podsmaż na nim cebulę, aż się lekko zeszkli (ok. 6 minut). W czasie smażenia cebuli umyj i obierz marchew oraz seler korzeniowy, a następnie zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach. Ostrą papryczkę oraz obrane ząbki czosnku pokrój bardzo drobno.

Krok 4

Gdy cebula się zeszkli dodaj do niej pokrojony czosnek oraz ostrą papryczkę i dalej smaż przez niecałą minutę. Następnie dodaj startą marchew oraz seler i razem smaż jeszcze przez około 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu (warzywa powinny pozostać półtwarde). Podsmażone warzywa przełóż z patelni na talerz i na chwilę odstaw.

Krok 5

Na tę samą patelnię dodaj drugą łyżeczkę oleju, zwiększ moc palnika i dodaj mielone mięso. Smaż przez około 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu, aż białko się zetnie i mięso zmieni kolor. Mięso dopraw solą, kolorowym pieprzem oraz rozgniecionymi w moździerzu nasionami kminu rzymskiego i kolendry. Dodaj słodką śmietankę (powinna mieć temperaturę pokojową) i mieszając od czasu do czasu gotuj całość przez kolejne 3 minuty.

Krok 6

Do mięsa na patelni dodaj podsmażone wcześniej warzywa oraz passatę pomidorową i całość gotuj na sporej mocy palnika przez kolejne 5-7 minut, często mieszając, aż nadmiar płynu odparuje. Na koniec dodaj ugotowaną wcześniej kaszę gryczaną, łyżeczkę ziół prowansalskich i drobno pokrojone listki z 1 gałązki świeżego rozmarynu. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku słodką i ostrą mieloną papryką, solą oraz kolorowym pieprzem. Całość na chwilę odstaw.

Krok 7

Piekarnik rozgrzej do 200 0C (grzanie góra - dół). Papryki umyj i przekrój wzdłuż na połówki, delikatnie usuń gniazda nasienne. Do przygotowanego wcześniej farszu wbij 1 surowe jajko, całość dokładnie wymieszaj i farszem dokładnie wypełnij połówki papryk. Papryki ułóż w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na dno naczynia (blaszki) wlej odrobinę wody (dosłownie kilka łyżek) i piecz przez około 35 minut.

Krok 8

Ser mozzarella zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Upieczone papryki posyp obficie startą mozzarellą i zapiekaj jeszcze przez ok. 3-5 minut, aż ser się rozpuści. Podawaj od razu po upieczeniu.