Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Sałatka z pieczonym burakiem i fetą https://mlecznakuchnia.pl/salatka-z-pieczonym-burakiem-i-feta/ |
W niedużej miseczce (powinny się do niej później zmieścić wszystkie buraki) wymieszaj ze sobą dokładnie składniki dressingu - sok z pomarańczy, ocet balsamiczny, musztardę i płynny miód. Dopraw szczyptą mielonego pieprzu i świeżym, drobno posiekanym rozmarynem.
Gotowanego lub pieczonego buraka pokrój na nieduże, w miarę równe kawałki, wielkości jednego kęsa. Buraki dodaj do przygotowanego dressingu, dokładnie wymieszaj i odstaw na chwilę, na czas przygotowania pozostałych składników.
Mieszankę sałat umyj i osusz w wirówce do warzyw. Ułóż dekoracyjnie na talerzu.
Obraną pomarańczę podziel na cząstki i każdą cząstkę przekrój na pół. Usuń pestki. Jeśli masz więcej czasu cząstki pomarańczy warto wyfiletować (tj. usunąć białe błonki).
Ser feta pokrój w niedużą kostkę (ok. 1 x 1 cm) lub ewentualnie pokrusz w palcach.
Wcześniej przygotowane buraki wraz z częścią dressingu ułóż na sałacie. Nie mieszaj. Na burakach poukładaj cząstki pomarańczy. Całość polej pozostałym dressingiem. Na wierzchu ułóż kostki sera feta i całość posyp pestkami słonecznika (jeśli chcesz, możesz je wcześniej uprażyć na suchej patelni). Tak przygotowaną sałatkę podawaj od razu, bez mieszania.