Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Sałatka z pieczonym burakiem i fetą
https://mlecznakuchnia.pl/salatka-z-pieczonym-burakiem-i-feta/

Sałatka z pieczonym burakiem i fetą

autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk

skladniki:

Dressing pomarańczowo-balsamiczny:

Dodatkowo:

krótki opis:

Jeśli masz w domu gotowane lub pieczone buraki to dodając do nich trochę sałaty, słodką i soczystą pomarańczę, chrupiące pestki słonecznika oraz słony i kremowy ser feta stworzysz pyszną i zdrową kolację w mniej niż 15 minut. Sałatka jest banalnie prosta, a jednocześnie obłędnie smaczna. Kolorowa, pełna witamin i składników mineralnych. Sprawdzi się znakomicie nie tylko jako kolacja, ale także jako imprezowe danie dla gości, które atrakcyjnie wygląda na stole i bardzo szybko znika z talerzy.

porada dietetyka:

Krok 1

W niedużej miseczce (powinny się do niej później zmieścić wszystkie buraki) wymieszaj ze sobą dokładnie składniki dressingu - sok z pomarańczy, ocet balsamiczny, musztardę i płynny miód. Dopraw szczyptą mielonego pieprzu i świeżym, drobno posiekanym rozmarynem.

Krok 2

Gotowanego lub pieczonego buraka pokrój na nieduże, w miarę równe kawałki, wielkości jednego kęsa. Buraki dodaj do przygotowanego dressingu, dokładnie wymieszaj i odstaw na chwilę, na czas przygotowania pozostałych składników.

Krok 3

Mieszankę sałat umyj i osusz w wirówce do warzyw. Ułóż dekoracyjnie na talerzu.

Krok 4

Obraną pomarańczę podziel na cząstki i każdą cząstkę przekrój na pół. Usuń pestki. Jeśli masz więcej czasu cząstki pomarańczy warto wyfiletować (tj. usunąć białe błonki).

Krok 5

Ser feta pokrój w niedużą kostkę (ok. 1 x 1 cm) lub ewentualnie pokrusz w palcach.

Krok 6

Wcześniej przygotowane buraki wraz z częścią dressingu ułóż na sałacie. Nie mieszaj. Na burakach poukładaj cząstki pomarańczy. Całość polej pozostałym dressingiem. Na wierzchu ułóż kostki sera feta i całość posyp pestkami słonecznika (jeśli chcesz, możesz je wcześniej uprażyć na suchej patelni). Tak przygotowaną sałatkę podawaj od razu, bez mieszania.