Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Sałatka z kurczakiem i winogronami
https://mlecznakuchnia.pl/salatka-z-kurczakiem-i-winogronami/

Sałatka z kurczakiem i winogronami

autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk

skladniki:

Żółty sos jogurtowy:

_kazda_porcja_to1/2

krótki opis:

Prosta sałatka z delikatną piersią kurczaka, bardzo chrupkimi warzywami, odrobiną lekkostrawnego ryżu oraz sporą ilością słodkich i soczystych winogron. Bez majonezu i nadmiaru tłustych dodatków. Duża i sycąca porcja, która w pełni może zastąpić klasyczny obiad. Znajdziesz w niej wyjątkowo dużą ilość pełnowartościowego białka (z kurczaka i jogurtu), węglowodany (z ryżu i winogron), zdrowe nienasycone tłuszcze (z orzechów i oleju), błonnik pokarmowy oraz całą gamę składników mineralnych i witamin. Równie pyszna zaraz po przygotowaniu, jak i na drugi dzień, więc świetnie sprawdzi się także jako danie zabrane do pracy.

porada dietetyka:

Krok 1

Na godzinę lub więcej przed przygotowaniem sałatki zamarynuj pierś kurczaka. Im dłużej będzie się marynowała, tym po smażeniu będzie bardziej soczysta i aromatyczna. Kurczaka możesz zamarynować nawet o wiele wcześniej, najlepiej poprzedniego dnia.

Filet z piersi kurczaka oczyść z błonek, opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w dość grubą kostkę i włóż do miseczki. Dodaj odrobinę soli,  przyprawę curry, suszony tymianek, granulowany czosnek oraz maślankę. Wszystko dokładnie wymieszaj tak, by marynata równomiernie otoczyła każdy kawałek mięsa. Miseczkę zakryj folią spożywczą i włóż do lodówki przynajmniej na godzinę, ale lepiej na dłużej. Maksymalnie kurczaka możesz marynować nawet 24 godziny.

Zamarynowanego kurczaka wyjmij z lodówki na około 30 minut przed smażeniem, by trochę ocieplił się w temperaturze pokojowej.

Krok 2

Ugotuj ryż na sypko, w lekko osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zwykle ok. 15 minut). Odstaw do wystudzenia po gotowaniu.

Krok 3

W czasie, gdy ryż się gotuje, na patelni dobrze rozgrzej olej. Zamarynowanego wcześniej kurczaka osącz z nadmiaru marynaty i usmaż. Jeśli masz małą patelnię, a dużą ilość kurczaka do usmażenia to smaż go partiami, tak by każdy kawałek dotykał dna patelni. Smaż krótko, ale na dużej mocy palnika. Mieszaj, by każdy kawałek był równo zarumieniony. Im większe kawałki kurczaka, tym dłuższego czasu smażenia potrzebują. Małym kawałkom wystarczy łącznie zaledwie ok. 3-4 minuty, a większe potrzebują kilka minut dłużej. Usmażonego kurczaka przełóż na talerz i odstaw na kilka minut, by ostygł.

Krok 4

Przygotuj sos. Do miseczki wlej jogurt naturalny, dodaj musztardę francuską, miód i kurkumę. Jeśli lubisz, możesz dodać też przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, ale bardzo malutki, by nie zdominował smaku sosu. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu.

Krok 5

Łodygę selera naciowego umyj, obierz z włókien i pokrój w cienkie plasterki. Przełóż do salaterki. Z papryki usuń gniazdo nasienne, pokrój w paski albo grubą kostkę i dodaj do selera. Winogrona umyj i osusz. Malutkie zostaw w całości, a większe przekrój na pół, usuń pestki i dodaj do warzyw. Dodaj też ugotowany i ostudzony ryż oraz usmażone kawałki kurczaka. Wymieszaj. Na koniec całość posyp połamanymi orzechami włoskimi.

Sałatkę możesz od razu wymieszać z sosem w salaterce albo podać sos osobno i polać nim sałatkę dopiero na talerzu, tuż przed jedzeniem.