Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Sałatka z czarną soczewicą i fetą
https://mlecznakuchnia.pl/salatka-z-czarna-soczewica-i-feta/

Sałatka z czarną soczewicą i fetą

autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk

skladniki:

Dressing:

_kazda_porcja_to1/2

krótki opis:

Czarna soczewica to doskonały dodatek do sałatek. Nie tylko wyjątkowo apetycznie wygląda w połączeniu z białą fetą i kolorowymi warzywami, ale też doskonale zachowuje swój kształt po gotowaniu. Ta pyszna i kolorowa sałatka świetnie sprawdzi się jako lekki obiad albo sycąca kolacja. To także doskonały pomysł na pożywny lunch do pracy - możesz przygotować ją dzień wcześniej i spakować do lunchboxa. W tym wypadku dressing najlepiej zabrać w osobnym pojemniczku i polać nim sałatkę dopiero na kilka minut przed jedzeniem. Warto też podzielić się nią z rodziną i przyjaciółmi - jeśli podasz ją na przyjęciu lub rodzinnym spotkaniu, zniknie jako jedna z pierwszych.

porada dietetyka:

Krok 1

Zacznij od ugotowania soczewicy. By zaoszczędzić czas, możesz ugotować ją znacznie wcześniej, najlepiej od razu na 2-3 dni. Soczewicę najpierw opłucz na sitku, pod bieżącą wodą. W garnku zagotuj wodę (2 szklanki wody na 1 szklankę soczewicy) i dodaj opłukaną soczewicę. Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem przez około 30-35 minut. Posól dopiero pod koniec gotowania. Ugotowaną soczewicę możesz przechowywać w lodówce, w hermetycznie zamkniętym pojemniku przez 3 dni.

Krok 2

Przygotuj dressing. Olej, sok z cytryny, ocet jabłkowy i miód wlej do małego, zakręcanego słoiczka. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, suszony tymianek, trochę soli i szczyptę pieprzu. Słoiczek szczelnie zakręć i wstrząsaj nim energicznie, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą i dressing będzie miał jednolitą konsystencję.

Krok 3

Cukinię umyj i osusz, nie obieraj. Pokrój ją w półplasterki grubości ok. 0,5 cm. Przełóż do miseczki i zalej przygotowanym wcześniej dressingiem. Wymieszaj i odstaw przynajmniej na kilka minut. Jeśli masz więcej czasu, cukinię warto tak marynować dłużej, nawet przez pół godziny.

Krok 4

Pomidorki i paprykę umyj i osusz. Pomidorki przekrój na połówki, a paprykę przekrój na pół i usuń gniazdo nasienne. Odważoną ilość pokrój w grubą kostkę lub paski. Ser feta pokrój w kostkę.

Krok 5

Ugotowaną i ostudzoną soczewicę przełóż na talerz. Dodaj zamarynowaną cukinię wraz z dressingiem oraz pokrojone pomidorki i paprykę. Dodaj listki świeżego tymianku i wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj pokrojoną fetę i już nie mieszaj.