Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Sałatka z czarną soczewicą i fetą https://mlecznakuchnia.pl/salatka-z-czarna-soczewica-i-feta/ |
Zacznij od ugotowania soczewicy. By zaoszczędzić czas, możesz ugotować ją znacznie wcześniej, najlepiej od razu na 2-3 dni. Soczewicę najpierw opłucz na sitku, pod bieżącą wodą. W garnku zagotuj wodę (2 szklanki wody na 1 szklankę soczewicy) i dodaj opłukaną soczewicę. Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem przez około 30-35 minut. Posól dopiero pod koniec gotowania. Ugotowaną soczewicę możesz przechowywać w lodówce, w hermetycznie zamkniętym pojemniku przez 3 dni.
Przygotuj dressing. Olej, sok z cytryny, ocet jabłkowy i miód wlej do małego, zakręcanego słoiczka. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, suszony tymianek, trochę soli i szczyptę pieprzu. Słoiczek szczelnie zakręć i wstrząsaj nim energicznie, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą i dressing będzie miał jednolitą konsystencję.
Cukinię umyj i osusz, nie obieraj. Pokrój ją w półplasterki grubości ok. 0,5 cm. Przełóż do miseczki i zalej przygotowanym wcześniej dressingiem. Wymieszaj i odstaw przynajmniej na kilka minut. Jeśli masz więcej czasu, cukinię warto tak marynować dłużej, nawet przez pół godziny.
Pomidorki i paprykę umyj i osusz. Pomidorki przekrój na połówki, a paprykę przekrój na pół i usuń gniazdo nasienne. Odważoną ilość pokrój w grubą kostkę lub paski. Ser feta pokrój w kostkę.
Ugotowaną i ostudzoną soczewicę przełóż na talerz. Dodaj zamarynowaną cukinię wraz z dressingiem oraz pokrojone pomidorki i paprykę. Dodaj listki świeżego tymianku i wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj pokrojoną fetę i już nie mieszaj.