Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Sałatka z brokułem, fetą i jajkiem https://mlecznakuchnia.pl/salatka-z-brokulem-feta-i-jajkiem/ |
Jajka ugotuj na twardo - włóż je do garnka, zalej zimną wodą i ustaw średnią moc palnika. Od czasu zagotowania wody, gotuj ok. 9-10 minut, na małej mocy palnika. Po tym czasie jajka natychmiast zalej zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania.
W tym samym czasie co jajka, ugotuj także brokuł, najlepiej na parze. Podziel go na różyczki w miarę równej wielkości, umyj i gotuj około 7-10 minut. Dokładny czas zależy od wielkości różyczek – im większe kawałki tym więcej czasu potrzebują. Brokuł do sałatki nie powinien być rozgotowany, powinien pozostać lekko chrupiący. Po gotowaniu różyczki przełóż do garnka z zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania. Po 1-2 minutach odsącz na sitku.
W czasie, gdy jajka oraz brokuł się gotują przygotuj szybki sos. Oba jogurty połącz ze sobą w szklance lub miseczce. Obrane ząbki czosnku rozgnieć w moździerzu z dodatkiem niewielkiej ilości soli i dodaj do jogurtów. Na koniec dodaj jeszcze musztardę francuską i dokładnie wymieszaj.
Na talerzach ułóż ugotowane różyczki brokułu. Dodaj pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe oraz pokrojony w małe kosteczki ser feta. Na wierzchu ułóż ugotowane na twardo i pokrojone na ćwiartki jajka. Całość polej sosem jogurtowym i na koniec posyp pestkami słonecznika (możesz je wczesniej uprażyć na suchej patelni).