Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Sałatka z bobem, pomidorkami i fetą https://mlecznakuchnia.pl/salatka-z-bobem-pomidorkami-i-feta/ |
Ugotuj bób. Jeśli masz taką możliwość bób najlepiej ugotować na parze, jest wówczas najsmaczniejszy i najbardziej wartościowy. Oczywiście możesz też ugotować go tradycyjnie w wodzie. W garnku zagotuj 1 litr wody (tyle wystarczy na 450 g bobu). Do wrzącej wody dodaj 3/4 łyżeczki soli oraz nieobowiązkowo 1/3 płaskiej łyżeczki cukru. Dodaj świeży lub mrożony bób i gotuj do czasu, aż będzie ugotowany na półtwardo. Czas gotowania zależy od stopnia dojrzałości i odmiany bobu dlatego najlepiej sprawdzać co jakiś czas czy jest już gotowy. Lepiej, by był lekko twardy niż rozgotowany. Młody bób gotuje się szybciej (zwykle wystarczy ok. 4-5 minut). Bób starszy oraz mrożony potrzebuje dłuższego czasu (zwykle ok. 10-15 minut, ale może być i dłużej). Ugotowany bób odcedź na sicie i od razu włóż do naczynia z bardzo zimną wodą (warto do wody dodać kilka kostek lodu). Ten prosty zabieg nie tylko zatrzymuje proces gotowania, ale też pomaga zachować intensywnienie zielony kolor bobu.
W czasie gdy bób się gotuje przygotuj dressing do sałatki. Olej, sok z cytryny i ocet winny wlej do małego, zakręcanego słoiczka. Dodaj roztarty w moździerzu lub przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, trochę soli i szczyptę pieprzu. Słoiczek szczelnie zakręć i wstrząsaj nim energicznie, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą i dressing będzie miał jednolitą konsystencję. Gotowy dressing na chwilę odstaw.
Ugotowany i ostudzony (ale najlepiej jeszcze lekko ciepły) bób obierz z twardej skórki. Łupinki powinny łatwo odchodzić.
Liście sałaty umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Dodaj pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, obrany bób, pokrojoną w małą kosteczkę fetę oraz drobno posiekany koperek i świeżą miętę. Dodaj przygotowany wcześniej dressing i wszystko delikatnie wymieszaj. Sałatkę podawaj od razu po przygotowaniu.