Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Sałatka owocowa z serem camembert https://mlecznakuchnia.pl/salatka-owocowa-z-serem-camembert/ |
Jeśli używasz suszonej żurawiny to kilka godzin wcześniej (np. wieczorem dnia poprzedniego) zalej ją niewielką ilością ciepłej wody (ok. 70 ml), by zmiękła. Po kilku godzinach namoczoną żurawinę zblenduj razem z wodą, w której się moczyła. Blenduj do czasu uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Tak przygotowaną żurawinę wymieszaj z jogurtem naturalnym i odstaw do lodówki, by smaki się zmieszały. Jeśli używasz żurawiny ze słoiczka po prostu wymieszaj ją z jogurtem naturalnym. Całość możesz, ale nie musisz zblendować.
Pomarańczę obierz i pokrój na półplasterki lub jeśli masz więcej czasu - podziel na cząstki i wyfiletuj (tj. usuń białe błonki). Nektarynki umyj, przekrój na połówki, usuń pestki i pokrój w ósemki lub grubą kostkę.
Mieszankę sałat umyj, osusz w wirówce do warzyw i ułóż dekoracyjnie na talerzach. Dodaj pokrojone pomarańcze i nektarynki, wymieszaj delikatnie.
Ser camembert pokrój dekoracyjnie na małe trójkąty i ułóż na owocach. Na koniec do sałatki dodaj maliny oraz orzechy nerkowca (jeśli chcesz, możesz je wcześniej uprażyć na suchej patelni). Całość oprósz świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Sałatkę możesz polać sosem tuż przed podaniem, ale najlepiej podać go osobno.