Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Pożywna sałatka z kurczakiem i makaronem
https://mlecznakuchnia.pl/pozywna-salatka-z-kurczakiem-i-makaronem/

Pożywna sałatka z kurczakiem i makaronem

autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk

skladniki:

Sałatka:

Dip jogurtowo-serowy:

krótki opis:

Jeśli potrzebujesz obiadu o wyjątkowo dużej zawartości białka to nie szukaj już dalej, tylko zabieraj się za przygotowanie tej pysznej sałatki. W jednej porcji znajdziesz aż 46 g białka. Jego źródłem jest przede wszystkim soczysta i aromatyczna pierś kurczaka oraz produkty mleczne. Dodatek makaronu wzbogaca potrawę w dające energię węglowodany, a chrupka marchewka, sałata i soczyste pomidory istotnie zwiększają poczucie poposiłkowej sytości. Proste składniki w całość łączy intensywny, gęsty dip, którego bazą jest jogurt naturalny, a unikatowego smaku nadaje ser z niebieską pleśnią. To obiad, który idealnie nadaje się do przygotowania dzień wcześniej i zabrania np. do pracy.

porada dietetyka:

Krok 1

Na godzinę lub więcej przed przygotowaniem sałatki zamarynuj pierś kurczaka. Im dłużej będzie się marynowała, tym po smażeniu będzie bardziej soczysta i aromatyczna. Kurczaka możesz zamarynować nawet o wiele wcześniej np. poprzedniego dnia.

Filet z piersi kurczaka oczyść z błonek, opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Włóż do miseczki. Dodaj 1 łyżeczkę oleju (4 g), sporą ilość suszonego tymianku, trochę świeżego rozmarynu, granulowany czosnek i odrobinę soli. Przyprawami dokładnie i równomiernie natrzyj pierś kurczaka z obu stron. Miseczkę zakryj folią spożywczą i włóż do lodówki przynajmniej na godzinę, ale lepiej na dłużej. Maksymalnie kurczaka możesz marynować nawet 24 godziny. Zamarynowanego kurczaka wyjmij z lodówki na około 30 minut przed smażeniem, by trochę ocieplił się w temperaturze pokojowej.

Krok 2

W garnku zagotuj wodę, posól i wrzuć odmierzoną ilość makaronu. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (czas gotowania makaronu farfalle to zwykle 13-15 minut). Makaron powinien być ugotowany al dente czyli na pół twardo. Ugotowany makaron odcedź, możesz przepłukać go zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania.

Krok 3

W czasie, gdy makaron się gotuje przygotuj wszystkie warzywa: marchew – umyj, obierz i obieraczką do warzyw pokrój wzdłuż na cieniutkie i długie wstążki (paseczki), mieszankę sałat - umyj i osusz w suszarce do sałat, czerwoną cebulą – po obraniu pokrój w piórka.

Krok 4

Na średniej mocy palnika rozgrzej patelnię. Przy pomocy kuchennego pędzelka posmaruj ją odrobiną oleju (wystarczy ok. 2 g czyli 1/2 łyżeczki). Wrzuć pokrojoną cebulę i smaż około 1 minutę, stale mieszając. Dodaj cienkie wstążki marchewki i całość smaż jeszcze 2 minuty, stale mieszając. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz odrobinę soli i smaż jeszcze maksymalnie minutę. Marchewka powinna jedynie trochę zmięknąć, ale ma pozostać dość jędrna. Warzywa zdejmij z patelni i odłóż, by wystygły.

Krok 5

Tę samą patelnię ponownie rozgrzej, mocniej niż do smażenia warzyw i usmaż na niej filet z piersi kurczaka. Smażenie filetów z piersi nie wymaga dodatku oleju na patelnię zwłaszcza, że odrobina oleju była dodana do marynaty. Dokładny czas smażenia zależy od wielkości smażonego kawałka – im większy, tym więcej czasu potrzebuje. Jeśli więc smażysz dużą pierś kurczaka to wydłuż podany poniżej czas.

Pierś ułóż na rozgrzanej patelni i smaż na dużej mocy palnika przez około 2 minuty z jednej strony. Przełóż na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty. Przez chwilę smaż także boki. Na patelnię dodaj 1 łyżkę wody (nie więcej), by wytworzyć parę. Patelnię natychmiast przykryj pokrywką i wyłącz kuchenkę. Przykryte mięso na gorącej patelni zostaw przez 7-10 minut. To czas kiedy pierś z kurczaka musi odpocząć. Po tym czasie mięso powinno już być gotowe do pokrojenia, ale pokrój je dopiero przed samym dodaniem do sałatki.

Krok 6

Gdy mięso odpoczywa, przygotuj dip. Jogurt naturalny przełóż do niezbyt dużej miseczki. Dodaj ser pleśniowy i dokładnie rozgnieć go widelcem razem z jogurtem. Konsystencja dipu nie musi być idealnie gładka, jednak ważne, by nie było w nim zbyt dużych grudek. Na koniec dodaj malutki ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub jeszcze lepiej dokładnie roztarty w moździerzu z odrobiną soli. Dip dopraw do smaku białym pieprzem i ewentualnie jeszcze odrobiną soli, choć zwykle nie jest to już konieczne.

Krok 7

Przygotowaną wcześniej mieszankę sałat ułóż na talerzu. Dodaj ugotowany i ostudzony makaron oraz podsmażone i ostudzone warzywa (marchewki i cebulę). Bardzo delikatnie wymieszaj. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki i ułóż na sałatce. Na koniec dodaj usmażoną i pokrojoną w plastry pierś kurczaka. Dip jogurtowo-serowy podaj osobno (tak jak na zdjęciu) albo dekoracyjnie ułóż go na sałatce.