Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Makaron fusilli w sosie śmietanowym https://mlecznakuchnia.pl/makaron-fusilli-w-sosie-smietanowym/ |
Śmietankę wyjmij z lodówki, by przed dodaniem do potrawy trochę się ociepliła.
Pora oczyść z wierzchnich liści, odkrój korzenie, przekrój wzdłuż na pół i pod strumieniem bieżącej wody dokładnie oczyść z piasku i ziemi, która może znajdować się między liśćmi. Połówki pora przekrój wzdłuż na pół, a następnie pokrój na cienkie paski.
Na patelni rozgrzej olej i na niewielkiej mocy palnika podsmażaj pokrojonego pora, mieszając od czasu do czasu, aż dobrze zmięknie (ok. 5-6 minut).
W czasie smażenia pora przygotuj pozostałe składniki:
W garnku zagotuj wodę, posól i wrzuć odmierzoną ilość makaronu. Gotuj minutę krócej niż podaje informacja na opakowaniu (zwykle wystarczy ok. 7-10 minut). Makaron powinien być ugotowany al dente czyli na pół twardo. Ugotowany makaron odcedź, zostawiając trochę wody z jego gotowania do późniejszego wykorzystania.
Gdy makaron się gotuje dokończ przygotowanie sosu. Do usmażonego pora dodaj pokrojony czosnek i razem smaż jeszcze minutę. Wlej śmietankę (dobrze jest ją wczesniej zahartować, by się nie zwarzyła) i całość podgrzewaj przez 3-4 minuty na małej mocy palnika, aż śmietanka trochę odparuje. Mieszaj od czasu do czasu. Sos dopraw do smaku solą, białym pieprzem, gałką muszkatołową i ewentualnie odrobiną ostrej papryki. Dodaj przygotowane wcześniej liście szpinaku oraz pomidorki koktajlowe i delikatnie mieszając podgrzewaj całość przez około minutę, aż szpinak straci około 1/3 swojej objętości. Dodaj ugotowany, gorący makaron oraz starty ser grana padano. Jeśli sos jest zbyt gęsty możesz dodać niewielką ilość wody pozostałej z gotowania makaronu. Całość delikatnie, ale dokładnie wymieszaj tak, by sos dobrze połączył się z makaronem. Nałóż na talerze i od razu podawaj.