Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Makaron fusilli w sosie śmietanowym
https://mlecznakuchnia.pl/makaron-fusilli-w-sosie-smietanowym/

Makaron fusilli w sosie śmietanowym

autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk

skladniki:

_kazda_porcja_to1/2

krótki opis:

Oto kolejny szybki, prosty i pyszny przepis na danie obiadowe z makaronem w roli głównej. Idealny, gdy masz mniej czasu na gotowanie lub gdy odwiedzą Cię niezapowiedziani goście. Tym razem do makaronu dodamy mnóstwo warzyw, sos na bazie niskotłuszczowej śmietanki oraz ser grana padano, który nada potrawie wyrazistości i wyjątkowego charakteru. Taki obiad nie tylko świetnie smakuje, ale też bardzo apetycznie prezentuje się na talerzu. Jest też bardzo sycący. Por, szpinak i soczyste pomidorki wzbogacają danie w błonnik pokarmowy i znacząco zwiększają objętość porcji, a jednocześnie prawie nie wpływają na jej kaloryczność. Dzięki temu zjadasz mniej kalorii, a najadasz się na dłużej.

porada dietetyka:

Krok 1

Śmietankę wyjmij z lodówki, by przed dodaniem do potrawy trochę się ociepliła.

Pora oczyść z wierzchnich liści, odkrój korzenie, przekrój wzdłuż na pół i pod strumieniem bieżącej wody dokładnie oczyść z piasku i ziemi, która może znajdować się między liśćmi. Połówki pora przekrój wzdłuż na pół, a następnie pokrój na cienkie paski.

Na patelni rozgrzej olej i na niewielkiej mocy palnika podsmażaj pokrojonego pora, mieszając od czasu do czasu, aż dobrze zmięknie (ok. 5-6 minut).

Krok 2

W czasie smażenia pora przygotuj pozostałe składniki:

Krok 3

W garnku zagotuj wodę, posól i wrzuć odmierzoną ilość makaronu. Gotuj minutę krócej niż podaje informacja na opakowaniu (zwykle wystarczy ok. 7-10 minut). Makaron powinien być ugotowany al dente czyli na pół twardo. Ugotowany makaron odcedź, zostawiając trochę wody z jego gotowania do późniejszego wykorzystania.

Krok 4

Gdy makaron się gotuje dokończ przygotowanie sosu. Do usmażonego pora dodaj pokrojony czosnek i razem smaż jeszcze minutę. Wlej śmietankę (dobrze jest ją wczesniej zahartować, by się nie zwarzyła) i całość podgrzewaj przez 3-4 minuty na małej mocy palnika, aż śmietanka trochę odparuje. Mieszaj od czasu do czasu. Sos dopraw do smaku solą, białym pieprzem, gałką muszkatołową i ewentualnie odrobiną ostrej papryki. Dodaj przygotowane wcześniej liście szpinaku oraz pomidorki koktajlowe i delikatnie mieszając podgrzewaj całość przez około minutę, aż szpinak straci około 1/3 swojej objętości. Dodaj ugotowany, gorący makaron oraz starty ser grana padano. Jeśli sos jest zbyt gęsty możesz dodać niewielką ilość wody pozostałej z gotowania makaronu. Całość delikatnie, ale dokładnie wymieszaj tak, by sos dobrze połączył się z makaronem. Nałóż na talerze i od razu podawaj.