Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Kurczak z papryką, cukinią i rzodkiewką
https://mlecznakuchnia.pl/kurczak-z-papryka-cukinia-i-rzodkiewka/

Kurczak z papryką, cukinią i rzodkiewką

autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk

skladniki:

Marynata do kurczaka:

Sos śmietanowo-pomidorowy z orzechami:

_kazda_porcja_to1/2

krótki opis:

To kolorowe i sycące danie dla całej rodziny z kurczakiem w roli głównej. Przepis prosty w przygotowaniu i nie wymagający dużego wysiłku. W sam raz dla osób, które lubią smacznie i zdrowo jeść, ale nie chcą zbyt dużo czasu spędzać w kuchni. Pierś z kurczaka przed pieczeniem jest marynowana w maślance lub kefirze, a potem wraz z ziemniakami i warzywami pieczona w sosie śmietanowym z dodatkiem suszonych pomidorów i włoskich orzechów. Mięso przygotowane w ten sposób jest soczyste i delikatne, a krótko pieczone warzywa pozostają chrupiące. Znakomity balans smaków, kolorów i konsystencji. Jeśli raz spróbujesz, z pewnością będziesz do tego przepisu wiele razy wracać.

porada dietetyka:

Krok 1

Na przynajmniej godzinę przed przygotowaniem dania, zamarynuj pierś kurczaka. Im dłużej będzie się marynowała, tym będzie bardziej soczysta i aromatyczna po pieczeniu. Do niewielkiej miseczki wlej maślankę lub kefir. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, świeży lub suszony tymianek, szczyptę ostrej papryki lub pieprzu cayenne oraz szczyptę soli i pieprzu. Wymieszaj.

Pierś kurczaka oczyść z błonek, włóż do marynaty i lekko wmasuj ją w mięso. Miseczkę zakryj folią spożywczą i włóż do lodówki. Zostaw przynajmniej na godzinę lub dłużej (np. na całą noc). Kurczaka możesz w ten sposób marynować nawet 24 godziny. Zamarynowanego kurczaka wyjmij z lodówki przynajmniej na około 30 minut przed przygotowaniem, by trochę ocieplił się w temperaturze pokojowej.

Krok 2

Nagrzej piekarnik do 190 0C stopni (grzanie góra - dół). Dno naczynia żaroodpornego posmaruj odrobiną oleju (wystarczy dosłownie 1-2 g). Ziemniaki obierz i opłucz lub jeśli są młode, dobrze wyszoruj i zostaw nie obrane. Pokrój w grube plastry (ok. 1 cm grubości), ułóż w naczyniu do zapiekania i oprósz solą. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz pod przykryciem przez 20-25 minut.

Krok 3

W czasie, gdy ziemniaki się pieką, pokrój wszystkie warzywa:

Krok 4

W czasie pieczenia ziemniaków przygotuj sos. Włóż wszystkie składniki sosu do pojemnika malaksera i wszystko zmiksuj na jednolitą masę. Orzechy możesz wczesniej uprażyć na suchej patelni, a jeśli lubisz chrupać możesz dodać je dopiero pod koniec miksowania sosu, by w sosie były wyczuwalne ich małe kawałki.

Krok 5

Filet z kurczaka wyjmij z marynaty i delikatnie osusz papierowym ręcznikiem. Patelnię o nieprzywierającej powłoce posmaruj odrobiną oleju i mocno rozgrzej. Na dużej mocy palnika obsmaż kurczaka z obu stron – najpierw 1,5-2 minuty z jednej strony i potem tyle samo z drugiej strony.

Krok 6

Po 20-25 minutach pieczenia ziemniaków ułóż na nich obsmażoną pierś kurczaka i polej połową sosu. Drugą połowę sosu wymieszaj z pokrojonymi warzywami i tak przygotowane warzywa także ułóż na ziemniakach, obok piersi kurczaka. Całość ponownie wstaw do piekarnika i bez przykrycia piecz jeszcze przez ok. 20 minut.

Dokładny czas pieczenia zależy od grubości filetu. Przy pieczeniu drobiu najlepiej korzystać z termometru, który pokazuje precyzyjnie temperaturę wewnątrz mięsa. Piersi kurczaka powinny wewnątrz osiągnąć temperaturę 75 0C.

Krok 7

Po wyjęciu z piekarnika mięso powinno jeszcze przynajmniej 5 minut odpocząć przed pokrojeniem i podaniem. Dzięki temu podczas krojenia nie straci soczystości.