Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Kopytka twarogowe w śmietanowym sosie https://mlecznakuchnia.pl/kopytka-twarogowe-w-smietanowym-sosie/ |
KROK 1:
Twaróg zmiksuj blenderem na aksamitna masę. Następnie dodaj jajko, wymieszaj, dopraw szczyptą soli, pieprzem, dodaj mąkę i zagnieć ciasto. Po wyrobieniu ciasta, podziel je na 2 części, uformuj wałek, następnie pokrój go na romby.
KROK 2:
Do rondelka wlej wodą, wsyp szczyptą soli, zagotuj. Do gotującej się wody wkładaj porcjami kopytka, gotuj do momentu wypłynięcia. Odcedź na sitku.
KROK 3:
W osobnym rondelku zagotuj wodę ze szczyptą soli, ugotuj bób. Po ugotowaniu przelej go zimną wodą i obierz, ze skórek.
KROK 3:
W międzyczasie przygotuj sos kurkowy: cebulę posiekaj w drobną kostkę, czosnek zetrzyj na tarce. Kurki zasyp 1/2 łyżeczki soli, następnie zalej wrzątkiem, zamieszaj i odstaw na 5 minut. Po tym czasie brud i piasek powinny opaść na dno. Kurki wyjmij z wody i osusz, następnie pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, czosnek i podsmaż, następnie dodaj kurki. Całość smaż około 5-7 minut. Po tym czasie dodaj 3 łyżki wody, całość dopraw szczyptą soli, pieprzem oraz tymiankiem. Całość gotuj około 5 minut.
KROK 4:
Kopytka podawaj z sosem kurkowym i bobem, posypane posiekaną natka pietruszki.