Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Kolorowa sałatka z serkiem wiejskim
https://mlecznakuchnia.pl/kolorowa-salatka-z-serkiem-wiejskim/

Kolorowa sałatka z serkiem wiejskim

autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk

skladniki:

Przyprawy do ziemniaków:

_kazda_porcja_to1/2

krótki opis:

Pieczone ziemniaki podane w towarzystwie sałatki z serka wiejskiego i świeżych, chrupiących warzyw to doskonały pomysł na szybki, lekki, pełnowartościowy i bardzo sycący obiad lub kolację bez mięsa. W każdej porcji dania jest ponad 24 g białka, co jest ilością znaczącą, zwłaszcza w przypadku bezmięsnego posiłku. Białko sprzyja regeneracji mięśni, przyspiesza metabolizm i syci na długo, pomagając uzyskać i utrzymać szczupłą sylwetkę. Prócz białka w sałatce znajdziesz też dające energię węglowodany, regulujący pracę przewodu pokarmowego błonnik, a także wapń, fosfor, magnez, cynk, miedź, witaminę C, beta-karoten i cały komplet witamin z grupy B. To danie bardzo proste, ale warte wypróbowania. Często to właśnie najprostsze rozwiązania są najlepsze.

porada dietetyka:

Krok 1

Piekarnik rozgrzej do 190 0C (termoobieg). Ziemniaki obierz, umyj i pokrój wzdłuż na ćwiartki, lub jeśli są bardzo duże to na ósemki. Kawałki ziemniaków powinny być mniej więcej tej samej wielkości, aby wszystkie upiekły się w tym samym czasie.

Krok 2

Pokrojone ziemniaki przełóż do dużej salaterki i dodaj olej oraz przyprawy: kmin rzymski, mieloną słodką paprykę, granulowany czosnek, drobno pokrojony świeży rozmaryn i pół łyżeczki soli. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj tak, by przyprawy równomiernie pokryły każdy kawałek ziemniaka. Tak przygotowane ziemniaki przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i włóż do rozgrzanego piekarnika.

Piecz około 20 minut tak, by ziemniaki były miękkie, a nie mocno przypieczone. Dokładny czas jest zależy od odmiany ziemniaków oraz wielkości kawałków, na jakie je pokroisz. Duże kawałki ziemniaków niektórych odmian mogą piec się nawet prawie 2 razy dłużej. W czasie pieczenia 1-2 razy przemieszaj ziemniaki na blaszce, by równomiernie upiekły się z każdej strony.

Krok 3

W czasie gdy ziemniaki się pieką przygotuj sałatkę.

Wszystkie pokrojone warzywa przełóż do dużej salaterki.

Krok 4

Do warzyw dodaj serki wiejskie i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku pieprzem i ewentualnie odrobiną soli (ale pamiętaj, że serek wiejski jest dość słonym produktem, więc dodatek soli może okazać się zbędny).

Krok 5

Gotową sałatkę przełóż na duży, płaski talerz. Obok ułóż upieczone, gorące ziemniaki.