Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Kolorowa sałatka z serkiem wiejskim https://mlecznakuchnia.pl/kolorowa-salatka-z-serkiem-wiejskim/ |
Piekarnik rozgrzej do 190 0C (termoobieg). Ziemniaki obierz, umyj i pokrój wzdłuż na ćwiartki, lub jeśli są bardzo duże to na ósemki. Kawałki ziemniaków powinny być mniej więcej tej samej wielkości, aby wszystkie upiekły się w tym samym czasie.
Pokrojone ziemniaki przełóż do dużej salaterki i dodaj olej oraz przyprawy: kmin rzymski, mieloną słodką paprykę, granulowany czosnek, drobno pokrojony świeży rozmaryn i pół łyżeczki soli. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj tak, by przyprawy równomiernie pokryły każdy kawałek ziemniaka. Tak przygotowane ziemniaki przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i włóż do rozgrzanego piekarnika.
Piecz około 20 minut tak, by ziemniaki były miękkie, a nie mocno przypieczone. Dokładny czas jest zależy od odmiany ziemniaków oraz wielkości kawałków, na jakie je pokroisz. Duże kawałki ziemniaków niektórych odmian mogą piec się nawet prawie 2 razy dłużej. W czasie pieczenia 1-2 razy przemieszaj ziemniaki na blaszce, by równomiernie upiekły się z każdej strony.
W czasie gdy ziemniaki się pieką przygotuj sałatkę.
Wszystkie pokrojone warzywa przełóż do dużej salaterki.
Do warzyw dodaj serki wiejskie i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku pieprzem i ewentualnie odrobiną soli (ale pamiętaj, że serek wiejski jest dość słonym produktem, więc dodatek soli może okazać się zbędny).
Gotową sałatkę przełóż na duży, płaski talerz. Obok ułóż upieczone, gorące ziemniaki.