Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Kilka słów o serze https://mlecznakuchnia.pl/kilka-slow-o-serze/ |
Ser dla wielu ludzi jest nieodłącznym elementem diety. Stanowi świetny dodatek do kanapek oraz niezbędny składnik pizzy i zapiekanek. Mleko i jego przetwory, takie jak sery czy napoje fermentowane są także bogatym źródłem składników odżywczych, związków mineralnych oraz witamin, które odgrywają pierwszorzędną rolę w utrzymaniu naszego organizmu w dobrej kondycji fizycznej i psychicznej.
Jak powstaje ser?
Sery należą do produktów fermentowanych otrzymanych poprzez wydzielenie z mleka białek (głównie kazeiny) i tłuszczu, z udziałem enzymatycznego preparatu podpuszczkowego i/lub bakterii kwasu mlekowego. Są produktami możliwymi do spożycia bezpośrednio po wyrobie lub po okresie dojrzewania. Sery stanowią źródło łatwo przyswajalnego wapnia, białka, witamin i innych pełnowartościowych składników mineralnych. Sery dojrzewające otrzymuje się poprzez odpowiednią obróbkę podpuszczkowego skrzepu mleka, który po odwodnieniu, uformowaniu, ewentualnym prasowaniu, nasoleniu i kilkutygodniowym lub kilkumiesięcznym dojrzewaniu, daje produkt o charakterystycznym zapachu, smaku, właściwej mu plastyczności oraz dużej wartości odżywczej.
Podział serów
Sery możemy podzielić według:
Rodzajów serów jest naprawdę dużo i z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. A ze względu na bogactwo składników odżywczych i witamin warto szukać idealnie dopasowanego produktu.
Page: {PAGENO} |