Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Kanapki ze śledziem, burakiem i jabłkiem
https://mlecznakuchnia.pl/kanapki-ze-sledziem-burakiem-i-jablkiem/

Kanapki ze śledziem, burakiem i jabłkiem

autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk

skladniki:

Sos jogurtowo-musztardowy z chrzanem:

Dodatkowo:

_kazda_porcja_to1/2

krótki opis:

Śledzie to bez wątpienia ryby bardzo popularne w czasie świąt. Ale poza okresem świątecznym jemy je zdecydowanie za rzadko. A szkoda, bo to jedna z najzdrowszych ryb. Jak bez większego wysiłku wprowadzić śledzia do swojej diety? Spróbuj zrobić z nim kanapkę. Intensywny smak śledzia, delikatnie słodki burak, chrupkie, soczyste jabłko i żytni chleb to idealne połączenie. Obfity dodatek wyrazistego w smaku sosu jogurtowo-musztardowego z chrzanem łączy wszystko w jedną, doskonałą kompozycję smakową. I na koniec jeszcze aromatyczny koperek i słodka suszona żurawina – jak wisienka na torcie. Takie kanapki są idealne na kolację po ciężkim dniu, kiedy nie masz już siły gotować – 5-10 minut i uczta gotowa!

porada dietetyka:

Krok 1

Śledzie przed jedzeniem trzeba wcześniej namoczyć w mleku lub wodzie, by pozbyć się z nich nadmiaru soli. Wystarczy włożyć je do miseczki, zalać zimnym mlekiem lub wodą i zostawić na pewien czas. Solone śledzie z beczki moczy się wiele godzin, ale matiasy nie są bardzo słone, więc moczy się je stosunkowo krótko. Zwykle wystarcza około pół godziny, ale dokładny czas zależy od tego, jak słoną rybę kupisz – trzeba co jakiś czas sprawdzać smak. Śledzie moczone w mleku będą delikatniejsze w smaku, niż te moczone w wodzie. Po moczeniu rybę dokładnie osusz papierowym ręcznikiem.

Krok 2

Przygotuj sos. Do małej miseczki wlej jogurt naturalny, dodaj musztardę francuską oraz tarty chrzan i wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu.

Krok 3

Gotowane lub pieczone buraki (bez skórki) pokrój w niezbyt grube plastry. Cebulę pokrój w krążki lub w piórka. Jabłka nie obieraj, ale razem ze skórką pokrój w słupki lub cienkie plasterki (cieńsze niż buraka). Koperek drobno posiekaj, kilka gałązek zostaw do dekoracji.

Krok 4

Na każdą kromkę chleba nałóż obfitą porcją sosu tak, by wykorzystać około 2/3 przygotowanej porcji. Na sosie ułóż plastry buraka, a na nich plasterki jabłka i pokrojoną cebulę. Na wierzch daj odrobinę sosu i obficie posyp posiekanym koperkiem. Na tak przygotowanej bazie połóż płat śledzia. Na wierzchu udekoruj pozostałym sosem, owocami żurawiny oraz gałązkami koperku.