Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Gofry ziemniaczane z gzikiem
https://mlecznakuchnia.pl/gofry-ziemniaczane-z-gzikiem/

Gofry ziemniaczane z gzikiem

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Gofry:

Gzik:

Skwarki z tofu:

_kazda_porcja_to1/4

krótki opis:

Kto nie lubi złocistych, chrupiących placków ziemniaczanych? Znane są w każdym regionie, ale wszędzie jada się je inaczej. Podawane na słodko ze śmietanką lub jako dodatek do zanurzonego w sosie mięsiwa. Zazwyczaj jednak smażone na tłuszczu, by były idealnie chrupiące. A jakby tak przygotować gofry ziemniaczane? Może i nie są tak chrupiące jak placki z patelni, ale są równie smaczne i sycące. Można je jadać na słodko i wytrawnie. Spróbuj propozycji z twarogowym gzikiem i skwarkami z tofu!

porada dietetyka:

KROK 1:

Ziemniaki umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach lub zmiksuj w malakserze. Jeśli ziemniaki są bardzo mokre, można odcisnąć nadmiar wody lub zostawić na drobnym sitku na około 10 minut. Cebulę posiekaj w bardzo drobną kostkę. Ciasto powinno być bardziej gęste niż tradycyjne ciasto na placki ziemniaczane.

KROK 2:

Do startych ziemniaków dodaj jajka, obie mąki, olej, posiekaną drobno cebulkę, łyżeczkę soli, pieprz, dokładnie wymieszaj.

KROK 3:

Rozgrzej gofrownicę do mocy maksymalnej.

KROK 4:

Przygotowane ciasto wlewaj porcjami na rozgrzane płytki gofrownicy (najlepsze gofry wychodzą z gofrownicy o mocy powyżej 1000W), smaż nie otwierając przez około 5-6 minut.

KROK 5:

W międzyczasie przygotuj skwarki z tofu. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Tofu pokrój w bardzo drobną kosteczkę. Oliwę połącz z papryką wędzoną i sosem sojowym. Pokrojone tofu wymieszaj z marynatą, wyłóż na blachę do pieczenia i piecz około 20-25 minut w programie góra-dół, co jakiś czas mieszając. Na ostatnie 5 minut włącz termoobieg.

KROK 6:

Twaróg ugnieć widelcem z jogurtem, startym czosnkiem, szczyptą soli, pieprzem i posiekanym koperkiem.

KROK 7:

Usmażone gofry podawać z gzikiem i skwarkami z tofu.