Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Gofry ziemniaczane z gzikiem https://mlecznakuchnia.pl/gofry-ziemniaczane-z-gzikiem/ |
KROK 1:
Ziemniaki umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach lub zmiksuj w malakserze. Jeśli ziemniaki są bardzo mokre, można odcisnąć nadmiar wody lub zostawić na drobnym sitku na około 10 minut. Cebulę posiekaj w bardzo drobną kostkę. Ciasto powinno być bardziej gęste niż tradycyjne ciasto na placki ziemniaczane.
KROK 2:
Do startych ziemniaków dodaj jajka, obie mąki, olej, posiekaną drobno cebulkę, łyżeczkę soli, pieprz, dokładnie wymieszaj.
KROK 3:
Rozgrzej gofrownicę do mocy maksymalnej.
KROK 4:
Przygotowane ciasto wlewaj porcjami na rozgrzane płytki gofrownicy (najlepsze gofry wychodzą z gofrownicy o mocy powyżej 1000W), smaż nie otwierając przez około 5-6 minut.
KROK 5:
W międzyczasie przygotuj skwarki z tofu. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Tofu pokrój w bardzo drobną kosteczkę. Oliwę połącz z papryką wędzoną i sosem sojowym. Pokrojone tofu wymieszaj z marynatą, wyłóż na blachę do pieczenia i piecz około 20-25 minut w programie góra-dół, co jakiś czas mieszając. Na ostatnie 5 minut włącz termoobieg.
KROK 6:
Twaróg ugnieć widelcem z jogurtem, startym czosnkiem, szczyptą soli, pieprzem i posiekanym koperkiem.
KROK 7:
Usmażone gofry podawać z gzikiem i skwarkami z tofu.