Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Gofry serowo-cukiniowe https://mlecznakuchnia.pl/gofry-serowo-cukiniowe/ |
KROK 1:
Cukinię umyj i zetrzyj na tarce na grubych oczkach, następnie dokładnie odciśnij z nadmiaru wody. Cebulę posiekaj w bardzo drobną kostkę. Ser cheddar zetrzyj na tarce.
KROK 2:
Do startej i odsączonej cukinii dodaj jajka, mąkę, starty ser, olej, posiekaną drobno cebulkę, łyżeczkę soli, pieprz, dokładnie wymieszaj.
KROK 3:
Rozgrzej gofrownicę do mocy maksymalnej.
KROK 4:
Przygotowane ciasto wlewaj porcjami na rozgrzane płytki gofrownicy (najlepsze gofry wychodzą z gofrownicy o mocy powyżej 1000W), smaż nie otwierając przez około 5-6 minut.
KROK 5:
Ogórek dokładnie umyj i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Twaróg ugnieć widelcem z jogurtem, ogórkiem, szczyptą soli, pieprzem i posiekanym koperkiem.
KROK 6:
Usmażone gofry podawaj z twarożkiem i warzywami.