Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Chrupka i orzeźwiająca sałatka z tartą fetą https://mlecznakuchnia.pl/chrupka-i-orzezwiajaca-salatka-z-tarta-feta/ |
Umyj, obierz i pokrój wszystkie warzywa:
Wszystkie pokrojone warzywa przełóż do salaterki.
Do warzyw dodaj odmierzoną ilość ugotowanej cieciorki oraz bardzo drobno posiekaną natkę pietruszki i liście mięty.
Przygotuj dressing. W małym naczyniu wymieszaj miód lub syrop daktylowy oraz sok wyciśnięty z cytryny i odrobinę octu jabłkowego. Dressing dodaj do sałatki i dokładnie wszystko wymieszaj.
Ser feta zetrzyj na małej tarce o drobnych oczkach. Jeśli masz ser, który trudno zetrzeć, możesz pokruszyć go w palcach na malutkie kawałki. Niewielką część zostaw do dekoracji, a większość dodaj do sałatki i dokładnie wymieszaj, by ser połączył się z warzywami. Feta jest słona, więc sałatka raczej nie wymaga dosalania, ale dużo zależy od tego, jak słona jest cieciorka.
Sałatkę przełóż na talerz, dekoracyjnie posyp pozostałą startą fetą i od razu podawaj.