Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Chrupka i orzeźwiająca sałatka z tartą fetą
https://mlecznakuchnia.pl/chrupka-i-orzezwiajaca-salatka-z-tarta-feta/

Chrupka i orzeźwiająca sałatka z tartą fetą

autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk

skladniki:

Słodko-kwaśny dressing bez oleju:

krótki opis:

Świeże, jędrne warzywa, połączone z dającą poczucie sytości cieciorką oraz przyjemnie słoną fetą. Do tego odświeżająca mięta oraz lekki słodko-kwaśny sos. To przepis na kolorową, lekką i odświeżającą, a jednocześnie bardzo pożywną i bogatą w składniki odżywcze sałatkę. Idealną na kolację dla wielbicieli chrupania. Dobra także na lekki lunch w pracy. Ale uwaga! Jeśli chcesz przygotować ją kilka godzin, lub nawet dzień wcześniej, to nie przekrawaj pomidorków koktajlowych albo zamień je na czerwoną paprykę. Pamiętaj też, by zbyt wcześnie nie łączyć pokrojonych warzyw z sosem i startą fetą. Sałatkę trzymaj w lodówce, a sos i fetę dodaj dopiero tuż przed spożyciem. W ten sposób warzywa pozostaną chrupkie i jędrne przez wiele godzin.

porada dietetyka:

Krok 1

Umyj, obierz i pokrój wszystkie warzywa:

Wszystkie pokrojone warzywa przełóż do salaterki.

Krok 2

Do warzyw dodaj odmierzoną ilość ugotowanej cieciorki oraz bardzo drobno posiekaną natkę pietruszki i liście mięty.

Krok 3

Przygotuj dressing. W małym naczyniu wymieszaj miód lub syrop daktylowy oraz sok wyciśnięty z cytryny i odrobinę octu jabłkowego. Dressing dodaj do sałatki i dokładnie wszystko wymieszaj. 

Krok 4

Ser feta zetrzyj na małej tarce o drobnych oczkach. Jeśli masz ser, który trudno zetrzeć, możesz pokruszyć go w palcach na malutkie kawałki. Niewielką część zostaw do dekoracji, a większość dodaj do sałatki i dokładnie wymieszaj, by ser połączył się z warzywami. Feta jest słona, więc sałatka raczej nie wymaga dosalania, ale dużo zależy od tego, jak słona jest cieciorka.

Krok 5

Sałatkę przełóż na talerz, dekoracyjnie posyp pozostałą startą fetą i od razu podawaj.